ARABESK RAP! TÜRKİYENİN 1 NUMARALI SİTESİ

ARABESK RAP! TÜRKİYENİN 1 NUMARALI SİTESİ

ARABESK RAP KRALLARI BURADA
 
AnasayfaKayıt OlGiriş yap

Paylaş | 
 

 ORHAN GENCEBAY HAYATI

Önceki başlık Sonraki başlık Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Djisyan
Arabesk Forum*Yönetici

Arabesk Forum*Yönetici
avatar

Mesaj Sayısı : 889
Yaş : 34
Nerden : Bursa
Kayıt tarihi : 03/08/08

MesajKonu: ORHAN GENCEBAY HAYATI   Salı Tem. 23, 2013 4:04 pm

Orhan Gencebay (d. 4 Ağustos, 1944; Samsun, Türkiye) Türk besteci, ses sanatçısı, şair, enstrümanist, aranjör, müzik yapımcısı, müzik direktörü ve aktördür.
Arabesk müzik olarak adlandırılan, fakat kendisinin bu terimi "yanlıştır ve eksiktir" gerekçesiyle reddedip Serbest Türk müziği, özgür Türk müziği, serbest çalışmalar ve Gencebay müziği gibi kavramlarla adlandırdığı, 1960'larda yayılan Türk müziği tarzının yaratıcı ve öncülerindendir. Gencebay, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Sanatçısıdır.


Yaşamı

Müziğe 6 yaşında, Rus konservatuvarı mezunu ve aslen Kırım göçmeni eski bir opera sanatçısı olan klasik batı müzisyeni Emin Tarakçı'dan keman ve mandolin dersleri alarak başladı. 7 yaşında bağlama ve Türk halk müziği dersleri almaya başladı. 10 yaşında ilk beste çalışması olan Kara Kaşlı Esmerdi Kim Bilir Kimi Sevdi isimli eseri yaptı. 13 yaşında Türk Sanat Müziği ve tambur eğitimi almaya başladı. Ortaokul ve lise yıllarında Samsun, Edirne ve İstanbul musiki cemiyetlerinde yaylı tambur, THM cemiyetlerinde ise bağlama çaldı. Samsun ve İstanbul'da halk evlerinin kuruculuğunu yaptı. Kendi açtığı müzik dershanelerinde öğretmenlik yaptı.
İlk profesyonel bestesi "Ruhumda Titreyen Sonsuz Bir Alevsin"i 14 yaşında yaptı.
16 yaşından itibaren jazz ve rock müziği ile ilgilenmeye başladı, batı nefesli sazlardan oluşan orkestralarda tenor saksofon çaldı. İstanbul'a gelerek, Türkiye'nin ilk konservatuarı ve eski adı Dârülelhan olan İstanbul Belediye Konservatuvarı'na girdi, bir süre icra heyetinde bulundu.
1964 yılında TRT Ankara Radyosu sınavına girdi ve yüksek başarıyla kazandı. Fakat, sınavda usulsüzlük olduğu gerekçesiyle sınav iptal edilince, müzik çalışmalarına ara vererek askerlik sebebiyle İstanbul'a gitti. Vatani görevini Heybeliada'da bahriyeli olarak sürdürdüğü yıllarda merasim bölüğü bandosunda saksafon çalmaya devam etti.
1966'da TRT İstanbul Radyosu sınavlarına girdi ve iftiharla kazandı. Aynı yıl, Türkiye çapında yapılan bağlama çalma yarışmasında Arif Sağ ve Cinuçen Tanrıkorur ile birlikte derece aldı. TRT İstanbul Radyosu'nda 10 ay bağlama sanatçılığı yaptı. Kurumun müzikal anlayışının ilerlemeye elverişli ve özgür olmadığı gerekçesiyle 1967 yılında kendi isteği ile ayrıldı.[9]
TRT'den ayrıldıktan sonra, Arif Sağ ile birlikte 1966-1968 arası dönemde Muzaffer Akgün, Yıldız Tezcan, Ahmet Sezgin, Şükran Ay, Sabahat Akkiraz, Nuri Sesigüzel gibi birçok sanatçıya bağlama çaldı. Bu dönem içinde Kızılırmak Karakoyun, Ana, Kuyu gibi Türk filmlerinin müzik direktörlüğünü yaptı. İstanbul'daki halk evlerinde Abdullah Nail Bayşu, İsmet Sıral, Burhan Tonguç, Erkin Koray, Ömer Faruk Tekbilek, Vedat Yıldırımbora, Özer Şenay, Neşet Ertaş gibi sanatçılarla sık sık bir araya gelip müzik yaparak gelecekte kendi ortaya koyacağı müziksel sentezin ilk meyvelerini verdi. Ağlıyorum Yana Yana, Gönül bağları, Yıldız Akşamdan Doğarsın, Neredesin Leylâ'm gibi türkü plakları çıkardı. Sevemedim Karagözlüm, Sabır Taşı, Goca Dünya gibi besteleri çeşitli sanatçılar tarafından okunmaya, sanat dünyasında adı besteci ve bağlama virtüözü olarak duyulmaya başlandı.
Türkü plâklarından sonra, 1968 yılında ilk serbest çalışmalar plâğı Sensiz Bahar Geçmiyor/Başa Gelen Çekilirmiş'i çıkardı. Bundan sonra Topkapı Plak ve İstanbul Plak'tan seri olarak plaklar çıkarmaya devam etti. 1969 yılında çıkardığı Bir Teselli Ver/Yorgun Gözler 45'liği ile Türkiye çapında ün yaptı. Bestekâr ve enstrümanist kimliğinin yanı sıra, yorumcu kimliği ile ön plana çıkmaya başladı. Ben Eski Halimle Daha Mesuttum, Hor Görme Garibi, Severek Ayrılalım, Ümit Şarkısı, Sevenler Mesut Olmaz gibi plaklara imza attı.
1971 yılında İstanbul Plak'a ortak oldu. 1972 yılında Yaşar Kekeva ile birlikte Kervan Plak şirketini kurdu, şirketin yöneticisi oldu. Kervan Plak, Türkiye'nin ilk yerli sermayeli plak şirketiydi. Bünyesine Erkin Koray, Ajda Pekkan, Muazzez Abacı, Mustafa Sağyaşar, Ahmet Özhan, Kamuran Akkor, Semiha Yankı, Samime Sanay, Neşe Karaböcek, Bedia Akartürk, Nil Burak, Ziya Taşkent, Semiramis Pekkan, Ferdi Özbeğen, Gönül Yazar, Sezen Aksu gibi starları alan Kervan Plak, dönemin plak piyasasının en güçlü şirketlerinden biri oldu.
Orhan Gencebay, bugüne kadar 35 (31 sinema, 4 televizyon) filminde[10] başrol oynadı, 90'a yakın filmde müzik direktörlüğü yaptı. 1000'den fazla[8] bestesi bulunan Orhan Gencebay, bunların 300'e yakınını kendisi seslendirdi.
Orhan Gencebay'ın yaptığı çalışmalara TRT denetleme kurulunca arabesk dendiyse de, Orhan Gencebay bu değerlendirmeyi "yanlıştır ve eksiktir" diyerek kabul etmedi.[not 1]
Yasal olarak 67 milyon civarı plak ve kaset tirajı olan Orhan Gencebay'ın, korsan üretimlerin yasal üretimlerden 2 kat fazla olduğu düşünülürse, yasal olmayan üretimlerle birlikte 200 milyon civarı tirajı olduğu tahmin ediliyor. Bu da, dünyanın sayılı tiraj rakamlarındandır.[11][12][13][not 2]
Beyaz Kelebekler grubununda eski solisti olan ses sanatçısı Azize Gencebay'dan boşanan Orhan Gencebay'ın Sevim Emre ile 30 yılı aşkın bir süredir resmî birlikteliği devam etmektedir. Oğlu Altan Gencebay halen Kervan Plak prodüktörlüğünü yürütmektedir.

Diskografi

Ana madde: Orhan Gencebay diskografisi
Harika Plakçılık
Musalla Taşı (1968–1969 derleme)
Kaderimin Oyunu (1968–1970 derleme)
Bir Teselli Ver (1968–1972 derleme)
Kervan Plakçılık
Batsın Bu Dünya (1971–1974 derleme)
Sarhoşun Biri (1974–1976 derleme)
Hatasız Kul Olmaz (1974–1976 derleme)
Benim Dertlerim (1978)
Yarabbim (1979)
Aşkı Ben Yaratmadım (1980)
Ben Topraktan Bir Canım (1981)
Kördüğüm (1977–1982 derleme)
Bir Damla Mutluluk (1978-82 derleme)
Leyla ile Mecnun (1983)
Dil Yarası (1984)
Beni Biraz Anlasaydın (1985)
Cennet Gözlüm (1986)
Akma Gözlerimden (1987)
Emrin Olur (1988)
Ya Evde Yoksan (1989)
Utan - Dokunma (1990)
Hasret Rüzgarı (1991)
Sen de Haklısın (1992)
Hayat Devam Ediyor (1993)
Yalnız Değilsin (1994)
Gönül Dostu (1995)
Kiralık Dünya (1996)
Orhan Gencebay Klasikleri (1998)
Cevap Ver (1999)
Orhan Gencebay Klasikleri 2 (2002)
İdeal Aşk (2002)
Yürekten Olsun (2004)
Yargısız İnfaz (2006)
Orhan Gencebay Film Müzikleri (2007)
Berhudar Ol (2010)
Orhan Gencebay ile Bir Ömür (2012)

Filmografi

Sinema
Yıl Başlık Rolü Notlar
1971 Bir Teselli Ver Orhan Orhan Gencebay'ın ilk filmidir ve ilk oyunculuk deneyimidir.[14]
1972 Sev Dedi Gözlerim Orhan
1973 Ben Doğarken Ölmüşüm Orhan
1974 Dertler Benim Olsun Sebahattin
1975 Batsın Bu Dünya Orhan
Bir Araya Gelemeyiz Samsunlu Orhan
1976 Bıktım Her Gün Ölmekten Orhan
Şoför Haydar
1977 Hatasız Kul Olmaz Orhan Akman
1978 Derdim Dünyadan Büyük Orhan
Çilekeş Orhan
1979 Aşkı Ben Mi Yarattım Orhan
1980 Kır Gönlünün Zincirini Orhan Gencebay
Yarabbim Orhan
Vazgeç Gönlüm Orhan
Ben Topraktan Bir Canım Orhan
1981 Feryada Gücüm Yok Orhan
1982 Kördüğüm Orhan
Bir Yudum Mutluluk Orhan
Leyla İle Mecnun Kadir
1983 Zulüm Orhan
Kahır Orhan
1984 Kaptan Orhan
Dil Yarası Orhan
Aşkım Günahımdır Orhan
1985 Doruk Orhan
1987 Cennet Gözlüm Orhan
1988 Küçüksün Yavrum Orhan
1989 Kan Çiçeği Orhan
Seni Arıyorum / Sensiz Yaşıyorum Orhan
1990 Utan Orhan
Dizi
Yıl Başlık Rolü Notlar
1993 Gerçek Bir Masal Samsun'lu Orhan
Hamuş Şahap
Bayan Perşembe Murat Kanal 6'da yayımlanmış TV dizisi.
Kızımı Arıyorum Orhan Kanal 6'da yayımlanan TV dizisi.
2009 Altın Kızlar Kendisi Konuk oyuncu
Sinema (Film Müziği)
Kızılırmak-Karakoyun, 1967 [15]
Kozanoğlu, 1967 [16]
Ana, 1967 [17]
Kuyu, 1968 [18]
Kara Gözlüm, 1970 [19]

Tv-Şov
Orhan Abi Halk Show, sunucu, TGRT, 1996-1997
Popstar Alaturka, jüri üyesi, Star TV, 2006-2008
Popstar 2013, jüri üyesi, Star TV, 2013
Belgesel
Aynalar, Can Dündar, Show Tv, 1996
Bir Yudum İnsan, Nebil Özgentürk, Atv, 1998
İstanbul Hatırası: Köprüyü Geçmek, 2004
Reklâm filmi (oyuncu)
Dışbank, İdeal Kart, 2002
Vodafone Türkiye, 2010
Ödüller

1968-1972 arası her 45liği için Altın Plak ödülleri
1972 Ses dergisi Yılın Türk Müziği Sanatçısı ödülü
İstanbul Plak tarafından, yüksek tiraj başarısından olayı verilen Altın Taç Ödülü (1970)
Tercüman gazetesi tarafından verilen Yılın Sanatçısı Ödülü (1984)
Merhaba dergisi tarafından verilen Yılın Sanatçısı Ödülü (1984)
Ses dergisi tarafından verilen Yılın Sanatçısı Ödülü (1985)
MÜYAP tarafından Dokunma adlı albümünün göstermiş olduğu yüksek satış başarısından dolayı verilen Yüksek Tiraj Ödülü (1990)
ABD-Mısır-İsrail'in önde gelen üniversiteleriyle, Hacettepe Üniversitesi'nin ortaklaşa vermiş olduğu Montu Merit Doktorası (Fahri Müzik Doktoru) Ödülü (1990)
Mehmetçik Vakfı tarafından verilen Altın Madalya Ödülü (1995)
İntermedia ekonomi dergisi tarafından verilen Ekonomide Yılın Yıldızları Ödülü (1998)
Kültür Bakanlığı'nca verilen Devlet Sanatçısı unvanı (1998)
Cumhurbaşkanlığı tarafından, Türk Milli Eğitimine katkılarından dolayı verilen Onur Ödülü (2000)
Kral Tv Müzik Ödülleri Onur Ödülü (2011)
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://www.mcgokhan.tr.gg
Djisyan
Arabesk Forum*Yönetici

Arabesk Forum*Yönetici
avatar

Mesaj Sayısı : 889
Yaş : 34
Nerden : Bursa
Kayıt tarihi : 03/08/08

MesajKonu: Geri: ORHAN GENCEBAY HAYATI   Çarş. Tem. 31, 2013 12:34 pm

süpersin baba!
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://www.mcgokhan.tr.gg
 
ORHAN GENCEBAY HAYATI
Önceki başlık Sonraki başlık Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
ARABESK RAP! TÜRKİYENİN 1 NUMARALI SİTESİ :: ORHAN GENCEBAY HAYRANLARI-
Buraya geçin: